đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Den tunna klientens Ă„terkomst

| | | | LĂ€stid: 2 minuter (1919 tecken)

De sociala nÀtverken driver anvÀndandet av mobilt internet. Samma program som lÄter oss twittra frÄn telefonen Àr ocksÄ en del i en annan trend just nu: Den tunna klientens Äterkomst.

Data flyttar i allt större utstrÀckning frÄn den egna hÄrddisken ut pÄ nÀtet. Google Apps, Facebook och Flickr Àr tre exempel. Det Àr tjÀnster dÀr vÀrdet pÄ data ökar nÀr den hamnar pÄ nÀtet. Antingen för att den alltid finns tillgÀnglig för anvÀndaren, eller för att den bli tillgÀnglig för fler.

Samtidigt som sociala medier tar en allt större plats i vÄr vardag borde dÀrmed ocksÄ webblÀsarens betydelse öka pÄ bekostnad av de andra programmen som finns i en dator. HÄrddraget behövs inget ordbehandlingsprogram nÀr man har Google Apps. Inget chattprogram nÀr man har Facebook och Twitter. Inget program för digitalbilderna nÀr man har Flickr.

WebblÀsaren Àr idag troligen det sista program nÄgon skulle vilja fÄ avinstallerat frÄn sin dator. Men hur stora möjligheterna till att bygga programlika webbplatser Àn har blivit, tack vare tekniska lösningar som ajax, har de traditionella programmen stora fördelar. De upplevs nÀstan utan undantag som snabbare och gÄr att göra betydligt mer avancerade, med bÀttre anvÀndargrÀnssnitt.

Just nu Àr det hÀr vÀldigt tydligt nÀr man tittar pÄ ekosystemen kring de sociala nÀtverken. Det Àr hÀr Twitter-programmen kommer in. De möjligheter som webbplatsen www.twitter.com erbjuder bleknar i jÀmförelse med program som Tweetdeck och Nambu i datorn, eller Tweetie och Gravity i telefonen. Liknande trend gÄr att se runt andra webbtjÀnster. Till Flickr Àr inte webbplatsen det enklaste sÀttet att ladda upp bilder. Facebooks webbsida Àr inte smidigast för att hÄlla koll pÄ vÀnnernas statusuppdateringar.

Ett annat exempel pĂ„ fördelarna Ă€r att jĂ€mföra Spotify med Deezer. Åtminstone tycker jag att Spotifys program Ă€r betydligt bĂ€ttre Ă€n Deezers helt webbaserade tjĂ€nst.

Data pĂ„ nĂ€tet Ă€r ingen övergĂ„ende trend. Men ju mer komplex en tjĂ€nst Ă€r, desto troligare Ă€r det att bĂ€sta grĂ€nssnittet inte gĂ„r att bygga i en webblĂ€sare. Allt oftare kommer webblĂ€sarfönstret bara erbjuda basfunktionerna hos en tjĂ€nst, medan “riktiga” program gör det möjligt att fĂ„ sĂ„ mycket mer.

Den tunna klienten Àr hÀr igen. Den hÀr gÄngen som en teknik för den breda massan.